Adoptarea Acordului EU-US Privacy Shield

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, la data de 12 iulie 2016 s-a realizat și ultimul pas necesar pentru aplicarea noului cadru privind transferul de date cu caracter personal pe filiere UE-US, respectiv a fost adoptată decizia de aprobare formală a Acordului EU-US Privacy Shield de către Comisia Europeană. Alături de aceasta, ca anexă, a fost publicată și forma finală a Acordului EU-US Privacy Shield.

Decizia de implementare a Acordului EU-US Privacy Shield a intrat în vigoare începând cu data de 12 iulie 2016.

În SUA, noul cadru de reglementare va fi publicat în Registrul Federal (echivalentul Jurnalului Oficial al UE). Ulterior publicării, Departamentul de Comerț al SUA va începe să aplice Acordul EU-US Privacy Shield. După ce se vor alinia standardelor impuse de noul cadru, entitățile din SUA interesate în efectuarea de transferuri transfrontaliere de date cu caracter personal, se vor putea înregistra la Departamentul de Comerț al SUA, începând cu data de 01 August 2016.

De asemenea, Comisia Europeană va publica un scurt ghid pentru cetățenii UE în care să explice căile de atac disponibile în cazul în care o persoană consideră că datele sale cu caracter personal au fost folosite fără respectarea regulilor privind protecția datelor cu caracter personal.