Pe 19 noiembrie 2015, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a publicat Opinia nr. 7/2015 privind răspunsul la provocările ridicate de Big Data. Opinia vine în urma publicării de către AEPD, în martie 2014, unei opinii preliminarii cu privire la viața privată și competitivitatea în epoca Big Data.
În opinia recent exprimată, AEPD pleacă de la ipoteza că Big Data are un potențial incontestabil de a crea beneficii pentru societate și pentru cetățeni într-o sumedenie de domenii, inclusiv prin creșterea competitivității, însă nu trebuie făcut rabat de la protecția drepturilor și libertăților persoanelor, în special a dreptului la viață privată, care este cel mai susceptibil de atingeri. AEPD precizează că provocările ridicate de analiza unei cantități tot mai mari de date necesită o protecție sporită a datelor personale, iar întrebarea nu este dacă ci cum să fie aplicate regulile de protecție a datelor personale în cazul Big Data.
AEPD este de părere că dezvoltarea responsabilă și sustenabilă a Big Data trebuie să aibă la bază patru elemente esențiale: (1) transparența crescută cu privire la datele prelucrate, precum și modul și scopul în care acestea sunt prelucrate – inclusiv logica folosită în algoritmi pentru a deduce alte date; (2) un grad de control mai ridicat pentru utilizatori privind modul în care sunt folosite datele lor, astfel încât să poată contesta greșelile și să prevină utilizarea secundară în scopuri care nu se încadrează în așteptările lor legitime; un asemenea control mai ridicat poate fi atins prin înlesnirea dreptului de acces, a portabilității datelor și a mecanismelor de opt-out; (3) implementarea în produse și servicii a unor măsuri prietenoase în ceea ce privește protecția datelor; și (4) creșterea responsabilității pentru activitatea întreprinsă.